Steenkuib is een rat

omslag Steenkuib is een rat

omslag Steenkuib is een rat

Gebonden boek
UITVERKOCHT
Uitgever: Van Goor (1989,1990)
Uitgever: Malmberg (2001)
Vanaf 11 jaar
Lees verderUITVERKOCHT!

Brand op Alderts school! Wie pleegt er een aanslag op de directeur?

Waar gaat het boek over?

Opschudding op Alderts school! Wie bekladt de muren? Wie sticht er brand en wie pleegt er een aanslag op directeur Steenkuib? Ze zeggen dat Aldert het gedaan heeft. Anders was hij toch niet gevlucht!
Aldert verstopt zich in het veenmoeras. Alleen zijn vriendin Linda blijft in hem geloven. Zij gaat op onderzoek uit. Weet die grijnzende Herman er meer van? Sommige leraren misschien? Waarom heeft de biologieleraar al jaren ruzie met Steenkuib?

Wat voor soort boek is het ?

Steenkuib is een rat is een spannend boek. Het gaat erom wie het gedaan heeft. En dat is een ander dan je eerst misschien denkt! Het is dus een soort detective. Pas op de laatste bladzijde komt de oplossing. Absoluut verboden die bladzijde het eerst te lezen!

Wil je nog wat bijzonderheden?

  • Steenkuib is een rat is het eerste boek van Harm de Jonge. Toen hij het in 1989 schreef, was hij leraar op een middelbare school. Bij hem in de klas zat een jongen met flaporen, die Aldert heette. Ook een meisje dat Linda heette. En die directeur kwam sommigen ook bekend voor …
  • Steenkuib is een rat is in een pocketuitgave als Boektopper verschenen bij uitg. Malmberg.
  • Steenkuib is een rat kun je ook als eBook lezen.

Opdrachten en vragen over het boek

Heb je het boek gelezen en wil je een opdracht of een vraag?
vraag

Een serieuze vraag over het boek

In het verhaal komt een fuut voor.
Is die vogel een toevallige keuze?

Eigenlijk niet, want een fuut is een vogel die steeds onder water duikt en Aldert duikt ook onder.

Een gekke of moeilijke opdracht

Kun je een postzegel tekenen waar Steenkuib vreselijk van zou schrikken?

Op blz. 22 verscheurt Steenkuib een postzegel.
Wat moet er op jouw postzegel staan? Steenkuib wordt zenuwachtig als hij iets bloots ziet en hij is bang voor alcohol. Zie blz. 73-74

Leesproef en recensies

Hieronder extra informatie over het boek. Je kunt een stukje lezen en soms worden er recensies over het boek getoond. Klik op een titel en de informatie zal zichtbaar worden.

Leesproef

Op Alderts school is er op de muur geklad en er is een schilderij vernield. Aldert wordt ervan verdacht. Hij vlucht en verstopt zich in een zomerhuisje.

Steenkuib is een rat, begin hst. 1, blz. 5:

Mijn vader controleert nooit of ik thuis ben. Misschien mist hij me niet eens. De anderen hebben het vast te druk om hem te bellen. Ze zullen me wel zoeken. Maar hier vinden ze me nooit. Daarvoor ligt het zomerhuisje te afgelegen. Alleen in het weekend komen er mensen naar Sassenoord. De andere huisjes zijn ook onbewoond. Toch heb ik geen licht aangedaan. Ik zit voor het open raam en kijk naar buiten.

Veel is er niet te zien. De maan geeft een beetje licht. Het spiegelt op het donkere water van de veenplas. Het is een stille zomernacht. De populieren bewegen niet. De toppen van de bomen steken zwart af tegen de lucht. Af en toe hoor ik een vogel schreeuwen.

Het is al bijna half twee. Eigenlijk moet ik gaan slapen. Maar dat lukt me nooit. Mijn ribben doen pijn. De punt van Hermans laars heeft me daar gemeen geraakt. Ieder keer als ik me beweeg of diep ademhaal schiet er een pijnscheut door mijn borst. Ik wil ook niet slapen. Ik moet nadenken, alles nog eens beleven, begrijpen hoe het zo ver gekomen is. Eigenlijk is het allemaal met Herman begonnen…

Steenkuib is een rat. Uitgevers: Van Goor (1989 en 1990), Malmberg (2001). Omslag: Annemarie van Haeringen. 111 pagina’s. Vanaf 11 jaar.
Nu ook als eBook beschikbaar! Helaas kunt u dit boek niet meer bestellen.