Reacties

Wil je een reactie achterlaten over deze website of over de boeken, dan kun je dat hier doen.

Laat ook een reactie achter

(Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *)

Reacties

  1. Harm de Jonge Webmaster

   Dank voor uw opbeurende reactie na het lezen van de Vogeltjesklok.Toch wat spijtig dat u niet meer voor de klas staat. Zijn er in uw buurt geen andere luisteraars te vinden die aan uw voorleeslippen hangen? Ik verstop me dan wel in de omgeving.

  1. Harm de Jonge Webmaster

   Schoonheid voor een prikje ? In het Kinderboekenmuseum in Den Haag is een vitrine aan het boek gewijd.

 1. Jochem Poeder

  Geachte heer De Jonge,

  Mijn vrouw kwam ooit met een boek thuis van een schrijver waar ik nog nooit van gehoord had. Het was een drieluik over “vriendschap in of kort na de Tweede Wereldoorlog”. Die omschrijving intrigeerde me, en toen ik mijn oudste zoon vele jaren geleden voor het slapen gaan wilde voorlezen, pakte ik het boek, en begon hem het eerste deel voor te lezen. Ik was meteen geboeid, zag het schoolplein voor me kon meevoelen met de hoofdpersoon, zag Siem en Brakker voor me en de sfeer van het arme naoorlogse Groningen, de stad waar ik zelf – veel later- ook mijn jeugd heb doorgebracht.

  Ik vond ‘Tijgers huilen niet’ prachtig, mijn zoon ook, en de andere twee delen ook, ‘Jesse, ‘ballewal-tsji” en ‘De Circusfietser’. Bij mijn andere twee kinderen heb ik de voorleestraditie voortgezet en heb mijn andere zoon nog meer boeken van u voorgelezen, die mijn vrouw geduldig verzamelde, zoals ‘Josja Pruis’ en ‘De Vogelrots’, ook heel erg mooie boeken.

  Toch vind ik nog steeds het drieluik het allermooist, over fantasierijke wereld waarin kinderen, jonge volwassenen eigenlijk, kunnen vluchten voor de dingen die onbenoembaar verdrietig zijn, over diepe vriendschappen die zomaar ontstaan en ook weer plotseling ophouden en over de altijd op de achtergrond aanwezige juf Stubbe.

  Mijn dochter, de jongste van mijn kinderen, heb ik de afgelopen weken voorgelezen uit ‘Tijgers huilen niet’, ‘Jesse, ‘ballewal-tsji” en ‘De Circusfietser’. Aan het eind van elk verhaal moesten we alllebei huilen, bij het laatste verhaal nogal hartverscheurend. Dat was ontzettend fijn.

  Ik ben heel blij dat ik bij toeval heb kennisgemaakt met u werk, maar vind het onbegrijpelijk dat uw drieluik relatief onbekend is gebleven. Deze drie boeken zijn voor mij juwelen van Nederlandse vertelkunst. Hoe u het gevoelsleven van een jongen kan oproepen, de diepgang waarmee u hechte vriendschap kan beschrijven en hoe u het plotselinge verlies daarvan kan laten ervaren, zulke dingen ben ik in geen ander kinderboek tegen gekomen. Het drieluik dat ik mijn kinderen heb voorgelezen zal ik mijn leven lang koesteren, en ik hoop dat veel kinderen (en volwassenen) met deze verhalen ook mogen kennismaken.

  1. Harm de Jonge Webmaster

   Wat goed dat u uw kinderen voorleest! En wat bijzonder om te weten dat mijn boeken u ontroerd hebben.
   Ik koester uw schrijven en zal het troostvol herlezen in moeilijke tijden.

 2. J. Bremer

  Ik was vanmiddag erg verbaasd, en had het pas later Door. …
  U heeft persoonlijk het boek vuurbom bij ons aan de deur afgeleverd, omdat er storing was bij de postbezorging. Dank u wel daarvoor. Heel bijzonder !

 3. a.van ginneken

  Gisteravond De 60 Spiegels uitgelezen. Wat heb ik genoten van dit boekje!! Eindelijk eens een echt kinderboek als geschenk
  . Helaas sta ik niet meer voor de klas. Ik moet nu met voorlezen wachten totdat mijn kleinzonen groter zijn. In mijn boekenkast staat dit boekje bij de andere boeken die op hen wachten. Bij Annie Schmidt, Jan Terlouw en R. Dahl. Ik hoop dat ik er de tijd voor krijg.

  1. Harm de Jonge Webmaster

   Hartelijk dank voor uw inspirerende woorden! Maar u hoeft niet te wachten tot de kleinkinderen groot zijn. U kunt natuurlijk ook een volwassene voorlezen!

 4. Marca Adema-Schultz

  Hallo Harm,
  Het kinderboekenweekgeschenk is daadwerkelijk een geschenk geworden. Prachtig boek! Makkelijk te lezen, super verhaal voor jong en oud. Ook complimenten voor Martijn van der Linden, die hele mooie tekeningen heeft gemaakt! Maakt het boek helemaal af.
  Groeten uit Groenlo, namens het hele gezin, Marca Adema

 5. Tineke van Loo

  Wat heerlijk, wat een feest. Het kinderboekenweekgeschenk van uw hand. Meegezogen worden in een andere wereld.
  Gefeliciteerd met deze ‘ aanmoedigingsprijs’ . Dat smaakt naar meer. Lieve groet, Tineke van Loo