Mijn moeder is een Paradijsvogel

Mijn moeder is een Paradijsvogel

Mijn moeder is een Paradijsvogel

Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren (2015)
vanaf 10 jaar
Lees verder Boek bestellen

Waar gaat het boek over

Mijn moeder is een paradijsvogel gaat over de dingen die mooi zijn om naar te kijken of om van te horen. Dat kunnen tekeningen zijn, maar ook vuurtorens, tinnen soldaatjes of oude foto’s. Er staan veel foto’s in, ook van mensen, bijvoorbeeld van een meisje uit Tibet of India, maar ook Kim en Noah uit Nederland en soms worden ze geïnterviewd.

 

Brooke Swan car

Brooke Swan car

Wat voor soort boek is het ?

Mijn moeder is een Paradijsvogel is een non-fictieboek. Je kunt op verschillende plaatsen in het boek beginnen te lezen of eerst de plaatjes bekijken en gaan lezen waar het je interesseert.

Amphisbona slang

Amphisbona slang

Wil je nog wat bijzonderheden?

  • Er staan ruim 200 foto’s in het boek.
  • Je vindt er bijzondere zaken in, bijvoorbeeld hoe twee kinderen een grot met rotstekeningen ontdekten, hoe ze vroeger op de kermis een vrouw met een baard lieten zien. Of hoe een vervalser beroemde schilderijen namaakte.
  • Harm de Jonge vertelt ook van zichzelf, van het schip waarop hij geboren is en de school waar hij als kind op zat

Leesproef en recensies

Hieronder extra informatie over het boek. Ke kunt een stukje lezen en soms worden er recensies over het boek getoond. Klik op een titel en de informatie zal zichtbaar worden.

Leesproef

Hoofdstuk 10.  Naar de hoekjes van de wereld

Zou je het spannend vinden als je vader ontdekkingsreiziger was? En als hij zo maar op een dag zou zeggen: ‘Ik heb een verrassing voor je. De koning heeft mij gevraagd op Mauritius wat dodo’s te zoeken. Maar ik ga niet alleen, ik heb jou nodig als assistent.’

Hieronder zie je een tekening van William Hodges (ca 1770): Dodo en rode parkiet. Hodges was een natuurtekenaar tijdens de reizen van ontdekkingsreiziger James Cook. De dodo leefde op het eiland Mauritius. Hij is nooit gefotografeerd, omdat hij al uitgestorven was voor het fototoestel was uitgevonden.

Hodges dodo en rode parkiet

Hodges dodo en rode parkiet

Jij als ontdekkingsreiziger

Zeg niet dat de dodo is uitgestorven en dus niet meer ontdekt kan worden. Er valt nog zoveel te ontdekken in een wereld die al helemaal in kaart lijkt te zijn. Elk jaar vinden ze nog weer onbekende dieren. Zo werden in 2014 de olinguito (in Equador) en een nieuwe toekotoeko (in Bolivia) ontdekt.

En als je vader echt niet naar Mauritius wil, maak dan van een vakantie met je ouders een ontdekkingsreis. En als je niet op vakantie gaat? Zelfs in de stad of het dorp waar je al jaren woont heb je nog lang niet alles gezien. En als het alle dagen regent? Ga dan op ontdekkingsreis bij jou thuis, op zolder, in het schuurtje, op plekjes waar je nog nooit hebt gekeken.

Georg een elfjarige ontdekkingsreiziger in Rusland

Je kunt jouw vader ook van Georg Forster vertellen. Georgs vader was ontdekkingsreiziger. In 1765 moest hij in Rusland het gebied langs de rivier de Wolga onderzoeken. En hij nam zijn zoon Georg mee. Georg was toen elf jaar, maar net als jij lang niet de domste! Hij kende op die leeftijd al verschillende talen. Toen hij twaalf was vertaalde hij Franse en Zweedse boeken naar het Duits en het Engels. Tijdens de tocht langs de Wolga leerde hij ook even Russisch. Maar hij ging vooral mee om onderweg alles te tekenen wat zijn vader in de natuur belangrijk vond.

Recensie

Recensie Dagblad van het Noorden, 9 oktober 2015

‘Met Oscar en de Ornikop en Mijn moeder is een Paradijsvogel bevestigt hij zijn reputatie als uitzonderlijk schrijver’.
In Mijnmoeder is een Paradijsvogel begeeft hij zich op het terrein van de non-fictie, maar dan zo dat zijn beschreven weetjes meer vertellen dan feitelijkheden. Centraal thema is verwondering: iets zien en vervolgens zonder oordeel gefascineerd raken. De Jonge wendt zijn vertelkracht- en zijn ervaringen in het onderwijs- aan om lezers iets bij te brengen over schoonheid en verbeeldingskracht. Niet voor niets komt in dit boek een verrassende stoet kunstenaars en hun kunstwerken voorbij. (…) hier wordt ons een blik gegund in de levendige geest van een schrijver die het steeds weer lukt op bewonderenswaardige wijze geestelijk jong te blijven.’

Mijn moeder is een Paradijsvogel. Uitgever Hoogland & Van Klaveren. 200 foto’s. 164 pagina’s. Vanaf 10 jaar.
U kunt het boek bij ons bestellen voor € 17,50 incl.verzendkosten.
Boek bestellen