Jonas en de visjes van Kees Poon

Omslag Jonas en de visjes van Kees Poon

Omslag Jonas en de visjes van Kees Poon

Prijs € 14,95 incl. verzendkosten
Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren (2013)
Vanaf 8 jaar
Lees verderBoek bestellen

Waar gaat het boek over?

Gracht met vissen

Gracht met vissen

Jonas zit voor het raam en kijkt naar buiten. Hij verveelt zich. Er gebeurt niks bijzonders op de gracht. Nergens een auto die in het water rijdt, geen bootje dat zinkt. Als er niks gebeurt, denkt Jonas, dan moet ik zelf maar verzinnen dat er iets gebeurt. Hij zet zijn zonnebril op en plotseling lijkt de wereld er heel anders uit te zien.

Omslag Jonas en de visjes van Kees Poon

Omslag Jonas en de visjes van Kees Poon

Martijn Karmozijn

Martijn Karmozijn

Wat voor soort boek is het ?

Het is een fantasievol verhaal over een jongen die zich verveelt. Maar zodra hij zijn zonnebril opzet gebeuren er hele bijzondere dingen.

Wil je nog wat bijzonderheden?

  • Het boek is ook in het Fries verschenen met als titel: Jonas en de fiskjes fan Kees Poan.
  • De illustraties in het boek zijn gemaakt door Martijn van der Linden.
  • Het boek kreeg in 2014 een Vlag en Wimpel en een White Raven.

Leesproef en recensies

Hieronder extra informatie over het boek. Je kunt een stukje lezen en soms worden er recensies over het boek getoond. Klik op een titel en de informatie zal zichtbaar worden.

Leesproef

Jonas zet zijn zonnebril op. Een fantasiezakje in zijn hoofd begint te kriebelen. De auto’s gaan op kevers en torren lijken. In allerlei kleuren brommen ze voorbij. Gele snuitkevers, blauwe wespen, oranje lieveheersbeestjes. Hun pootjes roffelen op de weg en maken liedjes. Uit de uitlaten komen lekkere geuren. En overal zijn mensen die naar Jonas wuiven.
‘Alles ziet er mooi uit,’ denkt Jonas, ‘alles ruikt lekker en alle geluiden zijn van muziek.’ Maar hij schrikt toch even als zijn hoofd een mooiere tram bedenkt. Een geweldige rups kronkelt door de bocht. Een groene rups met oranje ramen en voelsprieten op zijn kop. (…)
In de winkelstraat valt ook wel iets spannends te bedenken. Het huis van de groenteboer lijkt al gauw op een rodekool. Aan elke kant van de kool steekt warempel een wortel als een toren omhoog. En helemaal op de punt zitten mandarijntjes. De groenteboer komt naar buiten. ‘Hé, Jonas, jij hier?’ roept hij. ‘Wil je een gratis appel? Een meloen voor een zoen? Of heb je deze keer liever een peer?’
‘Ik moet visjes halen voor mijn vader,’ zegt Jonas.
‘Mis, helemaal mis,’ zegt de groenteboer. ‘Waarom zou je visjes eten als er groenten boordevol vitamines zijn. Er is geen beter voedsel op de wereld. En als je alleen groenten en fruit eet, maken ze ook geen beestjes voor jou dood.’
Hij roept zo hard dat de buurman uit zijn winkel komt. Het is bakker Brokades, die zijn eigen gebakjes zo lekker vindt. Hij slaat zijn armen over elkaar en kijkt boos naar de groenteboer.
‘Laat je niks door die groenteboef wijsmaken,’ zegt hij tegen Jonas. ‘Voor brood en gebak maken ze ook geen beestjes dood. Wil je een roomboterkoekje? Of heb je liever een speculaasje? Een puddingbroodje als cadeautje kan ook.’
De groenteboer en de bakker krijgen er ruzie om wie Jonas iets mag geven. Ze roepen om de beurt iets vreselijks:
‘Je brood is aangebrand, vette dikzak met je krentenbolhoofd!’
‘En in jouw sla zit altijd zand, magere graspulker!’
‘Je bakt dode muizen mee, vieze deegkneder!’
‘En die kikkerteentjes in jouw spinazie dan, jij lelijke preikop!’
Bakker Brokades haalt een paar slagroomgebakjes en begint ermee te gooien. De groenteboer smijt rijpe peren terug.
‘Nee,’ denkt Jonas, ‘zulke ruzies moet ik eigenlijk niet bedenken.’ Hij loopt gauw voorbij de bakkerij. Het huis lijkt zelf een gebakje. De gevel is roze geverfd en bovenop zit een slagroomdak. Jonas vindt het wel slim dat de winkels lijken op wat er verkocht wordt. Dan hoeft er op de gevel niet meer te staan: Brood- en banketbakker. Of: Groenteboer Piet Zoer.

Recensie – NRC januari 2014

‘ (…) en ook de tocht langs de groenteboer, kapper, enzovoorts , is beschreven als een Alice in Wonderland-trip, vol Kees de jongen-achtige dromerij. Dat zit ‘m niet alleen in de onstuimige bedenksels, maar vooral in de zinnen van De Jonge, die zeldzaam sprankelend zijn, vol bruis en schuim. (…) Dankzij illustrator Martijn van der Linden krijgen we dat ook nog te zien: het is alsof Salvador Dali zich over een Amsterdams grachtje heeft ontfermd. De Jonge houdt zijn stilistische brille constant vol, zodat de taal de echte attractie is – die daarmee de feelgood boodschap krachtig en onweerstaanbaar onderstreept. De nostalgicus die De Jonge lang was, heeft nieuw fantastisch elan gekregen. Voor zijn Kinderboekenweekgeschenk, dat dit najaar zal verschijnen, belooft dat veel goeds. ‘

Recensie – De Leeswelp, nr.9 2013

‘De sterkte van het verhaal steekt in de nonsensicale fantasie in de traditie van Alice in Wonderland en in de creatieve taal. Telkens als een ‘fantasiezakje’ in Jonas’ hoofd begint te kriebelen, verandert de wereld en tegelijk het vertelritme, alsof de fantasie ook echt met de lezer op de loop gaat. (…) Als je eenmaal meegezogen wordt door het verhaal, komt er af een toe een draaikolkje in je buik. Dat is wat de verbeelding doet, een verbeelding die in dit boek door zowel de woorden als beelden geprikkeld wordt.’

Recensie – Jaap Leest december 2013

‘Hoe maak je een saaie middag toch spannend? Door het zelf te bedenken. Jonas kan dat: ‘Dan bestaat het alleen in je hoofd, maar het lijkt toch net echt’. In een magisch-realistisch verhaal laat Harm de Jonge de jongen van alles meemaken. Er zwemt een krokodil in de gracht en alles ziet er mooi uit en ruikt lekker. De Jonge schrijft een ode aan de fantasie die op een geweldige manier is geïllustreerd door Martijn van der Linden. (…)
Wat betreft taal en prenten is Jonas en de visjes van Kees Poon een ferme ode aan de fantasie. Dit duo maakt ook het kinderboekenweekgeschenk voor volgend jaar dus dat belooft wat.’

Recensie – Tijdschrift Lezen nr. 4 2013

Hoedjemetoetje, wat mooi.

Vriendschap, sluimerende verliefdheid en de kracht van de verbeelding zijn terugkerende thema’s in de boeken van Harm de Jonge. Zijn toegankelijk geschreven verhalen verdienen een groot publiek. In zijn boeken toont De Jonge zich telkens opnieuw een schrijver die pleit voor de kracht van de verbeelding. ‘ Wat niet gebeurt kun je wel bedenken, ‘ vindt Jonas. Onderdeel van die fantasie is het woordspel (…) woorden als ‘hersenratels’ en ‘ schedelzoem’ en de uitroep ‘ hoedjemetoetje’ zijn een onderdeel van zijn idioom.”

Recensie – Friesch Dagblad 16 november 2013

“Harm de Jonge vertelt een uitermate levendig verhaal rondom een geloofwaardig hoofdpersoon die de lezer meesleurt in zijn rijke fantasiewereld.(…) Auteur, illustrator en vertaler (en niet te vergeten de vormgever, Arjen Abbeslee) hebben elkaar heel goed aangevoeld, waardoor er een indrukwekkend, uitermate fantasierijk boek is ontstaan. Alle lof voor de uitgever die het heeft aangedurfd om tegelijkertijd met het Nederlandstalige boek ook een Friese vertaling op de markt te brengen.”

Recensie – Dagblad van het Noorden 8 oktober 2013

“Het speelse Jonas is een ode aan een levendige geest en een pleidooi voor ongebreidelde fantasie. De magie wordt ditmaal versterkt door de illustraties van Martijn van der Linden. Hij combineert in Jonas een ingetogen kleurgebruik met een sprookjesachtige sfeer waarin we invloeden van een surrealist als René Margritte terugvinden.”

Jonas en de visjes van Kees Poon Uitgever: Hoogland & Van Klaveren, 2013. Illustraties: Martijn van der Linden. 75 pagina’s. Vanaf 8 jaar.
U kunt het boek bij ons bestellen voor € 14,95 incl. verzendkosten.
Boek bestellen