Dood spoor

omslag Dood Spoor

omslag Dood Spoor

Gebonden boek
UITVERKOCHT
Uitgeverij Van Goor (1990)
Vanaf 12 jaar
Lees verderUITVERKOCHT!

Sieger helpt zijn vader die in de oorlog iets vreselijks heeft meegemaakt.

Waar gaat het boek over?

omslag Dood Spoor

omslag Dood Spoor

De afschuwelijke Saatman en Toby pesten de leraar. Wat moet je doen als die leraar je eigen vader is? Sieger wil zijn vader helpen en daarom koopt hij Saatman om. Maar hoe lang kun je dat volhouden? En wat is er eigenlijk met zijn vader aan de hand? Anders kon hij zulke jongens toch zelf wel de baas! Nu schreeuwt hij ’s nachts vreemde woorden. En dan is er ook nog die doos op zolder, met die foto uit de oorlog.

Wat voor soort boek is het ?

Dood Spoor is het verhaal van een zoon en zijn vader. In een concentratiekamp is er iets verschrikkelijks met de vader gebeurd. Jarenlang kon hij er goed mee leven. Op latere leeftijd krijgt hij weer last van het vreselijke oorlogsverleden.

Wil je nog wat bijzonderheden?

Dood spoor - jongen in Warschau

Dood spoor – jongen in Warschau

  • Alles draait in het boek om de bekende foto uit Warschau. Wat is er met die jongen gebeurd? Vermoord in het concentratiekamp Auschwitz, denk je. Maar als hij het kamp eens overleefd had? Dan zou zijn levensverhaal misschien lijken op dat van Siegers vader.
  • Kort na het verschijnen van Dood Spoor werd bekend dat de jongen op de foto nog leefde. Hij heet Zvi Nussbaum en woont in Amerika.

Opdrachten en vragen over het boek

Heb je het boek gelezen en wil je een opdracht of een vraag?
vraag

Een serieuze vraag over het boek

Een serieuze vraag over het boek

Saatman draagt zwarte laarzen, net als de SS-ers in de oorlog. Zie je nog meer overeenkomsten? Esther draagt een gele jurk. Doet die kleur denken aan iets dat de Joden in de oorlog moesten dragen?

Saatman heeft een tatoeage, zoals de Joden een nummer op de arm getatoeƫerd hadden.
De kleur geel doet denken aan de Jodenster, de Davidster.

Leesproef en recensies

Hieronder extra informatie over het boek. Je kunt een stukje lezen en soms worden er recensies over het boek getoond. Klik op een titel en de informatie zal zichtbaar worden.

Leesproef

Sieger zit bij zijn eigen vader in de klas. De laatste tijd kan zijn vader het werk niet meer aan. Wat moet Sieger doen als hij ziet dat zijn vader zich niet meer kan verweren tegen de pesters in de klas?

Dood spoor, hst. 1, blz. 14:

‘Waarom?’ vroeg Sieger. ‘Waarom doe je dit? Wat is er voor lol aan?’
‘Vind je het niet geinig?’ lachte Saatman.
Zijn ogen schitterden. Hij trok zijn brommer op het achterwiel en liet het gas los. Het voorwiel stuitte terug, de motor viel stil
Tobias zette de brommer ook uit.
‘Leraren zijn om te pesten,’ zei Tobias.
‘Heb je nog een leuk idee voor morgen? vroeg Saatman. ‘Kikkers in de klas? Ballonnen loslaten? Stinkgas? Met spiegeltjes schijnen? Wat wil je? Als je goed kijkt zie je zijn handen trillen. Zijn mondhoeken zakken. Misschien gaat hij gauw kwijlen.’
‘Hij gaat huilen in de klas,’ voorspelde Tobias.
Siegers mond liep vol spuug. Hij slikte en staarde naar de twee. In de rode ballon van Tobias’ hoofd waren geen gedachten. Maar wat ging er rond in dat witte hoofd? Wist Saatman eigenlijk wel wat hij deed?
‘Laat je niet kennen. Jij vindt het toch ook leuk?’
‘Niet bij zijn eigen pappie!’
‘Waarom?’ zei Sieger. ‘Als ik je nou vraag het niet te doen?’
Zijn stem was schor. Hij voelde zijn hart bonzen, zijn benen wogen zwaar. Door zijn maag schoot een pijnscheut: een misselijk gevoel. Het liefst had hij Saatman op zijn gezicht geslagen. Maar hij moest zich beheersen. Als hij hem kwaad maakte was hij tot alles in staat. Voor zichzelf kon het hem niks schelen. Maar zijn vader…
‘Als ik je nou vraag het niet te doen.’
Saatman bouwde hem na.
‘Hoor je dat, Tobi? Hij vraagt ons het niet te doen. We moeten lief zijn voor die ouwe zak.’
Hij spreidde zijn armen uit. De mouw van zijn jack schoof omhoog. Op het witte vel van zijn linkerpols zag Sieger een getatoeĆ«erde roofvogel…

Dood Spoor. Uitgever: Van Goor, 1990. Omslag: Sandra Klaassens. 104 pagina’s.
Vanaf 12 jaar.
Helaas kunt u dit boek niet meer bestellen.