De Vogeltjesklok

De Vogeltjesklok

Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren (2022)
Vanaf 10 jaar
Lees verderBoek bestellen

Waar gaat het boek over?

Josse vertelt van zijn tachtig jaar oude opa Jopie, die steeds meer vergeet. Met hem kan hij praten over zijn zusje Musje en de mooie Duifje. Ze zitten samen in het Vogelpark op het bankje waar opa Jopie ooit met Oma zat en ze werken in de Werkschuur aan wonderlijke uitvindingen.
Opa Jopie mist zijn overleden vrouw steeds meer en probeert iets uit te vinden om weer contact met haar te krijgen. Dat zou misschien kunnen met de Vogeltjesklok, maar als die bijna klaar is krijgt Opa een hersenbloeding. Daardoor is alles wat hij nog wist ineens verdwenen.
Josse probeert de verloren herinneringen terug te vinden. Dan kan de beroemde hersendokter Ricardo Bartolli ze misschien terugzetten in het lege hoofd van Opa.

omslag Vogeltjesklok

Wat voor soort boek is het?

De Vogeltjesklok is een verhaal over mensen van wie je houdt en die je moet missen. Dat geldt voor Opa Jopie, voor Josse, voor Josses ouders en zelfs voor de gekke haan Wilfried.
Het leeftijdsverschil van een opa en zijn kleinzoon valt weg. Voor Josse is opa Jopie eerder een vriend dan een oude opa.

Wil je nog wat bijzonderheden?

  • De Vogeltjesklok is het dertigste boek van Harm de Jonge.
  • Het omslag en de illustraties op de schutbladen zijn gemaakt door Jeska Verstegen
  • Het boek is in herinnering opgedragen aan Hartog Zebulon Limburg, die gestorven is in het concentratiekamp Sobibor toen hij vier jaar was.

Leesproef en recensies

” Het geluid kwam uit de bosjes achter onze bank. Kon daar een vogel zitten? Maar een vogel liet toch niet steeds takjes kraken? Misschien een ratelslang van de monniken? Ik draaide me om. In de schemer onder de struiken flitste ineens een lichtje op. Er begon ook iets zachtjes te sissen. Ik sprong overeind, vond een tak en sloeg ermee op de struiken. Als het een dier was, moest het nu wegvluchten. Ik tuurde in de struiken, voelde dat er iets niet klopte. Het siste er nog steeds, alsof er een fietsband leegliep. Had zich daar iemand verstopt? Iemand die alles volgde wat we deden? Ik worstelde me langs een struik. Er kraakte weer een tak. Ik deed een stap naar voren……”

De Vogeltjesklok. Uitgever: Hoogland & Van Klaveren, 2022.
Omslag: Jeska Verstegen. 168 pagina’s. Vanaf 10 jaar
U kunt het boek bij ons bestellen voor € 15,95 incl. verzendkosten.
Boek bestellen