De Dekseldrager van Heteketel

De Dekseldrager van Heteketel

Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren 2019
Vanaf 9 jaar
Lees verderBoek bestellen

 

Waar gaat het boek over?

In De Dekseldrager van Heteketel heeft een mus een pauwenstaartje en een duikeend een kievitskuifje. Er is meer onverklaarbaar op het vogeleiland Orniskoog. Sinds de aardbevingen daar is er veel veranderd, het is er nat en koud. De vogels die er wonen besluiten uiteindelijk naar Heteketel te vluchten, waar het heerlijk warm moet zijn. Te warm misschien, want op Heteketel blijken de bewoners langzaam te verkruimelen en zoekt iedereen verkoeling in vijvers.

Afkoelen in de vijver

Wat voor soort boek is het?

De Dekseldrager van Heteketel is een dierverhaal waarin de problemen van mensen verstopt zitten

De Goudvisjes

Wil je nog wat bijzonderheden ?

  • De illustraties zijn gemaakt door Herma Starreveld

Leesproef en recensies

Hieronder extra informatie over het boek. Je kunt een stukje lezen en soms worden er recensies over het boek getoond. Klik op een titel en de informatie zal zichtbaar worden.

Leesproef

HET VERDRIET VAN ZANGLIJSTER
Vlak bij de vuurtoren was de grot. Daar kwamen de suizers vaak bij elkaar voor een babbel. Je kon er goed schuilen als het lang regende en dat deed Duikeend nu. Het water droop uit zijn veren en het kievitkuifje, dat eigenlijk niet bij hem hoorde, lag plat op zijn kop.
Er zat veel rood aan Duikeend, van zijn snavel tot zijn poten. Meestal werd hij vrolijk van die kleur, maar niet als het de hele middag regende. Het was van dat weer om te verlangen naar een warm verhaal. En daar had Duikeend geluk, want Zanglijster kwam ook schuilen in de grot en haar verhalen waren altijd mooi. Dat kwam vooral omdat haar stem zacht
en vriendelijk was. Ze praatte het liefst over vroeger, toen het Beefeiland nog zonnig was en het alleen ’s nachts af en toe regende.
‘Weet je, Duikeend, overdag lagen de mensen hier in hun blootje op het strand.’
‘Niet te geloven! Was hier dan verder niks te beleven?’
Duikeend vond het nooit erg als Zanglijster met iets kwam dat hij al eerder had gehoord. Zo vaak had ze verteld dat er op Orniskoog een vuurtoren was en in de Oostduinen een oud schip lag. Alsof hij dat zelf nooit gezien had! Maar het was waar: veel bijzonders was er verder niet op het eiland. Nou ja, dat schip was het piratenschip van Oebele Oesterklep! In mistige nachten hoorde je de piraat soms klagen dat hij een been kwijt was. En die schorre piratenstem was toch weer wel bijzonder. Mensenkinderen hadden vaak niet kunnen slapen van dat gejammer.
‘Maar dan hoorde je niet Oebele Oesterklep zelf, hè?’
‘Het was speciaal voor de toeristen, Duikeend.’
Duikeend wist allang dat iemand ’s nachts de piraat nadeed.
Het was huiveren en lachen tegelijk….

De Dekseldrager van Heteketel. Uitgever: Hoogland & Van Klaveren, 2019.
Illustraties: Herma Starreveld. 116 pagina’s. Vanaf 10 jaar
U kunt het boek bij ons bestellen voor € 14,95 incl. verzendkosten.
Boek bestellen