Het uilenoog van oma Mei

In 2004 verscheen Benny Lindelaufs jeugdroman Negen Open Armen, een indrukwekkend boek over een Limburgse familie en nu is er het vervolg met De hemel van Heivisj. Het meisje Fing vertelt deze keer over de oorlogsjaren, als haar broers en ‘de’ Pap naar Duitsland worden gebracht. Fing is dertien jaar en krijgt een baantje bij de Duitse vrouw van de ‘sigarenkeizer’, de belangrijkste man van Sittard. Ze moet Liesl, het onhandelbare nichtje van de ‘Pruusin’, gezelschap houden.

Ook in dit boek komt er weer een parade van bijzondere mensen voorbij. Allereerst de familie zelf: Fing en haar zusjes Muulke en Jes, haar broers, ‘de’ Pap en de onbuigzame oma Mei met haar tollend uilenoog. Soms schuiven de doden uit de beschuittrommel met hun foto ook nog aan. Daarnaast zijn er de vaak excentrieke mensen uit de streek, zoals de sigarenkeizer en de imbeciel.

De hemel van Heivisj
is een boek met sterke karaktertekening en beeldend taalgebruik. Mooi zijn ook de natuurbeschrijvingen: bij Lindelauf hangen de leeuweriken hoog in de lucht en de wind fluistert er door de eiken. Het verhaal sleurt je met cliffhangers onweerstaanbaar naar een daverende slot. Dan vallen de bommen, het mijnpaard Heivisj slaat op hol en Fing vlucht met het Joodse meisje Liesl voor de NSB’ers. Dan wordt ook duidelijk waarom Liesl haar oude jurk nooit wilde afstaan en waar de spookgeluiden in de kelder van Negen Open Armen vandaan komen.

Veel etiketten passen op dit boek: oorlogsroman, psychologische roman, historische roman, familieroman, streekroman. Maar het is vooral een boek met onvergetelijke verhaalfiguren.

Het is de moeite waard om zes jaar te wachten, als je daarna zo’n boek kunt lezen.

Deze column over De hemel van Heivisj van Benny Lindelauf verscheen in het Dagblad vh Noorden