De man van duizend listen

Het liefst eens per jaar wil mijn godin naar het land van de Griekse goden. En dus dwaalden we de voorbije zomer door het oude Micene. In de burcht daar zou de ongelukkige Agamemnon na terugkeer uit Troje terstond door zijn vrouw zijn vermoord.

We vonden er een oude leraar. Hij had zijn gymnasiumklasje op wat puin geïnstalleerd en las de treurnis in de taal van Homeros voor. Ik moest denken aan De reizen van de slimme man (1988) van Imme Dros. Dat boek gaat ook over een oude man die verhalen vertelt en voorleest in onbegrijpelijke taal. Als hij sterft krijgt de jongen Niels het boek. Het blijkt de Odyssee te zijn. Niels wil dan naar het gymnasium om het boek in de oorspronkelijke taal te leren lezen.

Een sterk verhaal misschien, een jongen van elf die zoiets wil om die reden. Maar duidelijk is wel dat de kennis van de Griekse cultuur bij de vorming van een mens hoort. En als je Imme Dros als gids neemt, hoef je de Griekse taal daarvoor niet eens te leren. De grande dame van de Nederlandse jeugdliteratuur schrijft al ruim veertig jaar. Voor jonge kinderen (de Roosje-serie), realistische verhalen voor oudere jeugd en vertalingen en bewerkingen van de Griekse literatuur. De zwerver Odysseus moet wel haar meest geliefde persoon zijn. De man van duizend listen, met als klapstuk die met het paard van Troje! Hij is het type mens dat het moeilijk heeft, maar uiteindelijk overwint, net als Niels in De reizen van de slimme man.
Odysseus bleef leven voor Dros. Ze kwam wat later met vertalingen van o.a. de Odyssee: De reizen van Odysseus (1991). Hooggeprezen werk in modern Nederlands en toch met de geur van de eeuwen oude bron:
‘En de wolkenverzamelaar Zeus gaf het volgende antwoord:
“Kind toch, wat voor woorden ontsnappen de haag van je tanden!”’
Voor de jeugd bewerkte Dros de Odyssee in Odysseus: een man van verhalen (1994). Daarnaast verschenen er andere boeken over de Griekse mythologie, bijvoorbeeld de verzamelbundel Griekse mythen (2004). Kortgeleden selecteerde ze uit die bundel een dozijn liefdesverhalen: De macht van de liefde. We komen er beroemde verhalen in tegen. Van Orfeus, die zijn geliefde uit de onderwereld haalt. Of van Paris, die met de roof van Helena voor tien jaar oorlog zorgde. Een mooi boek, ook om een geliefde al of niet op Valentijnsdag te geven. Wij schaken geen Helena’s meer, maar verder is er in de liefde immers niet zoveel veranderd.

Deze column, over De macht van de liefde van Imme Dros, verscheen in januari 2012 in het Dagblad van het Noorden.